Förbjuda eller inte, det är frågan

Jag nämnde för ett tag sedan att jag skrev ett samhällsprov, och att fokuset i min essä låg på icke-demokratiska partier. Frågeställningen vi fick var att utreda ifall man skulle förbjuda dessa partier från att delta i val och låta dem demonstrera bland mycket annat.
 
Det jag kom fram till var väl kort sagt att det inte varen lösning att förbjuda dem och jag tänkte förklara lite varför. Mycket utav det jag kom fram till är att varken det ena eller det andra egentligen leder till något bra. Ett exempel på det är att många anser att de som stödjer icke-demokratiska partier inte borde få ta det utav demokratins fördelar (bilda parti, rösträtt m.m) eftersom att de på sätt och vis är emot demokratin när de anser att alla människor inte riktigt är lika mycket värda. Detta har sina poänger, men enligt mänskliga rättigheter har alla människor i ett demokratiskt samhälle rätt att ha sina egna åsikter och bilda ett parti så länge man inte skadar någon. Skulle man förbjuda människor från att bilda parti eller diskriminera de som har denna åsikt skulle man själv bryta mot de mänskliga rättigheterna. Två fel gör inte ett rätt så att säga och då anser jag att det är bättre att inte ge dessa människor något att skylla på, utom sätta krokben sig själva.
 
I det här fallet anser många att deras åsikter faktiskt skadar människor. Speciellt när det närmar sig hets mot folkgrupp eller när folk kan blir rent ut våldsamma för att de anser att de är bättre än andra. Det här har också en poäng, problemet är att politiker ofta (inte i närheten av alltid) är  bra på att uttrycka sig på ett sätt som man förstår är illa menat mot andra. De säger det dock inte rakt ut vilket gör att de kan skylla på att det är man själv som tolkar det på det viset.
 
Något annat jag tog upp var att man inte skulle få möjlighet att diskutera dessa frågor om de inte var tillåtna. Nu kan man hela tiden diskutera fram och tillbaka å hålla en debatt om frågorna i samhället. Kunskapen ökar på det viset och förhoppningsvis inser många att dessa icke-demokratiska partier inte alltid har rätt. Skulle man däremot förbjuda det skulle dessa människor fortfarande finnas kvar, ha sina åsikter och kanske samlas i hemlighet. När samhället sen är under någon sorts kris kan det då bli lättare för dessa människor att övertyga folk om åsikten de har av den anledningen att det har inte pratats om det tidigare och man får inte samma syn från olika perspektiv.
 
Icke-demokratiska partier är oftast inte okej någonstans. Men att förbjuda dem skulle i min mening innebära fler problem är det löser. Hur man ska undvika att dessa partier sen kommer till makten är nog dagens problem, och ett problem jag tyvärr inte har någon lösning på.
 
Kom gärna med konstruktiv kritik och berätta hur ni tänker!! ♥
 
Publicerat i text
Taggar: essä / icke-demokratiska partier / samhällskunskap / text / texter
#1 / / Maja Christenson:

Så himla bra att du tar upp och diskuterar detta! Demokrati är det finaste som finns, men det blir jäkla klurigt när folk utnyttjar den för att motverka den...

Svar: Det är verkligen det. <3
Zyllah