Alla borde vara feminister

Jag läste Chimamanda Ngozi Adichies bok ”Alla borde vara feminister” och det var många gånger som jag kände att jag ville dela med mig utav tankar som väcktes till liv. Berätta min syn kring det hela alltså.
 
Jag måste bara poängtera att jag vet att situationen i stora delar utav Afrika är mycket sämre än det är i Sverige. Men bara för att det är bättre i Sverige så betyder det inte på långa vägar att det är bra och bra måste det bli. Det som hon skriver om från landet hon bor i är inte heller jätte olikt situationer vi kan stöta på även här, om man bara funderar.
 
Boken går att köpa HÄR(!) om du inte har den och vill läsa hennes ord, och jag har skrivit alla sidnummer som jag tagit ämnen ifrån. Jag länkar också bra blogginlägg jag hittat angående det här men också en angående ordet manshat, och artiklar som kan vara läsvärda. 
 

 
Feminism är ett ämne som varit hett nu ett tag. Det har pratats mycket om det sedan det återigen skedde ett antal våldtäkter och sexuella övergrepp på festivaler runt om i vår avlånga land. Festivaler som skapades för att människor från alla hörn och kanter skulle kunna komma dit, umgås och lyssna på musik har nu blivit ett ställe där människor med främst kvinnligt kön inte alltid känner sig säkra. Fanny och Felicia berättade för aftonbladet att de blivit sexuellt trakasserade vid flera tillfällen av olika killar och män. (1) Olika killar och män, hör ni hur det låter? När jag var liten fick jag alltid höra att jag skulle akta mig för snuskgubbarna, men nu ska jag tydligen inte bara akta mig för dem utom för snuskkillarna också. 18 100 sexualbrott var det som anmäldes 2015, 5920 utav dem var våldtäkter på 365 dagar! (2) I samband dessa diskussioner om feminism och patriarkatet så läste jag Chimamandra Ngozi Adichies bok Alla borde vara feminister. Det var ett par saker i den boken som jag fastnade på och tänkte diskutera lite. 
 
Det första jag fastnade på var när hon skrev att om samma saker händer om och om igen så normaliseras det. Det tyckte jag var väldigt sant, och ett exempel på det har tyvärr med våldtäkter att göra. Våldtäkter sker i alldeles för stor utsträckning och det är hyfsat sällan som en våldtäkt klaras upp. Enligt Brå är det faktiskt mindre än 15 % av alla våldtäktsanmälningar som klaras upp. (2) De anledningarna jag fått höra till varför våldtäkter oftast inte går så långt är för att man blandar in vad offret hade för kläder eller alkoholhalt i blodet. Att offrets kläder tas upp, gång efter gång och förövaren därför inte döms gör att det normaliseras. När män och pojkar gång på gång ser och hör att om en kvinna inte har tillräckligt med kläder på sig så kommer han inte bli dömd ifall han våldtar henne så kommer, med stor sannolikhet, fler våldtäkter att begås av den anledningen att det blivit det normala. (s. 21)
 
Nästa sak Chimamanda tar upp är att män och kvinnor i USA får olika lön för samma arbete och jag har hört väldigt många rykten om att det ser likadant ut i Sverige. När jag kollade upp det så står det på Saco att det mycket riktigt är så. Får jag fråga varför manliga jurister totalt tjänar 1 600 000  kronor mer än kvinnor. (3) Vad är det som kvinnor inte kan göra som män kan? Jag kan köpa att de flesta (obs! Inte alla) män är lite starkare än vad kvinnor generellt är, men vad har fysisk styrka att göra med ifall man är en bra jurist? Ett annat exempel är att manliga ekonomer tjänar totalt 2 300 000 kronor mer än kvinnor vid lika mycket utfört arbete. (3) Här finns det, vad jag vet, inte heller några krav på att man ska vara stark för att klara av jobbet bra. Varför tjänar då mannen i genomsnitt flera miljoner kronor mer än vad kvinnan gör? (s. 25)
 
En annan viktig sak Chimamanda tar upp är att det män och kvinnor gör är olika okej. Sex är ett sådant ämne. Rfsu skriver att män onanerar i mycket större utstäckning än vad kvinnor gör. (4) En anledning till det är inte att männen är kåtare än kvinnor utom anledningen är den att det är mer okej för någon med manligt kön att onanera än någon med kvinnligt kön. När jag växte upp kände jag ofta att onani för tjejer var skamligt, något man ska gömma långt inom sig och måste man göra det så ska det absolut inte pratas om. Jag hörde ofta killar säga att de runkade titt som tätt och att det var i princip det roligaste dem visste. När en tjejkompis till mig däremot sa att det väl hänt någon gång att hon onanerat så fick hon stämpeln slampa efter det. Sammanfattningsvis betyder det att det är bara okej, att ge dig själv njutning om du har en snopp mellan benen. (s. 29) Det här hör också ihop med att man säger till tjejer att det är fel att göra en viss sak, till exempel onanera, men när killar gör det så ursäktar man det med att killar är killar och då är det helt okej. Det är väldigt skevt eftersom att tjejer kan ha lika aktivt sexliv som en kille utan att det är något konstigt, om man bortser från det samhället säger är rätt och fel. (s. 32) Ett bevis på att detta gäller speciellt vid sexuellt umgänge är att Chimamanda själv skriver att tjejer uppfostras till kvinnor som inte känner att de får känna åtrå. Hon tar också upp att tjejer ofta uppfostras till att inte få säga riktigt vad de tycker och tänker heller vilket också är värt att fundera på.
 
I varje diskussion jag sätt, och i varje kommentarfält som har med det här ämnet att göra har jag sätt killar och män som säger att det är fel att generalisera. När man säger att man hatar män så försvarar de säg med att de aldrig skulle göra något mot en kvinna mot hennes vilja. Och det är jätte bra, missförstå mig inte, men det har egentligen inte med saken att göra. Chimamanda skrev väldigt klokt om det här och jag citerar. ”Men det allra värsta vi gör mot pojkar och män – genom att få dem att tro att de måste vara hårda – är att vi ger dem väldigt ömtåliga egon. Ju hårdare en man upplever att han måste vara, desto ömtåligare blir hans ego. Och sedan gör vi flickorna en ännu större otjänst när vi uppfostrar dem till att vårda männens ömtåliga egon.” Det här att de med manligt kön tar åt sig bevisar, tycker jag, om något att de känner att deras ego är hotat. De flesta måste säga till att de är bra och att de aldrig skulle skada och våldta en kvinna för att behålla sin manliga stolthet. När någon har våldtagits och man disskuterar det så är inte våldtäkten det allvarligaste brottet och det man borde lägga fokus på enligt dem, utom problemet är att dem genreraliseras. Många bryr sig inte om att 98 % av alla våldtäkter som sker görs av män, utom det som är viktigt för dem är att dem inte ska ses som lite sämre. Jag kan förstå till viss del, att det blir lite konstigt när man rakt upp och ner säger att man hatar män. Speciellt för de killar som faktiskt försöker hjälpa till och gör en skillnad. Men sorgligt nog så har jag märkt, att killar oftast lägger sig i endast när deras självbild hotas. De orkar inte lyfta ett finger när det sker, vilket är nästan lika illa som att göra dådet. De säger att våldtäkter är fruktansvärt, men istället för att försöka förstå så försvarar dem bara sig själva. (s. 35)
 
Jag hoppas, verkligen hoppas, att diskussionen angående patriarkatet och feminism inte läggs på is. Jag tror att det, med stor sannolikhet, är vad som sätter käpparna i hjulen för att vi ska göra framsteg. Att man pratar massor om det medan det är aktuellt, men sen lägger det sig och man hör ingenting förrän precis SAMMA sak sker igen. Man måste prata om det, läsa om det, höra och lyssna om och om igen tills man har löst problemet eller är väldigt nära en lösning. Då, och endas då, kan man lägga den energin på andra viktiga saker.
 
Berätta gärna vad ni själva tycker och tänker kring det här. Ge även gärna konstruktiv kritik om det var något ni tänkte på!

 

Blogginlägg:
 
Källor:
1: http://www.aftonbladet.se/nyheter/article23146485.ab
2: https://www.bra.se/bra/brott-och-statistik/valdtakt-och-sexualbrott.html
3: http://www.saco.se/vara-fragor/lon-och-livslon/skillnader-i-livslon-mellan-kvinnor-och-man/
4: http://www.rfsu.se/sv/Sex--relationer/Sex-i-Sverige/
Publicerat i text
Taggar: Alla borde vara feminister / chimamanda Ngozi Adichie / feminism / feminist / text / viktigt
#1 / / ♀ Sara Ben's ♀:

Väldigt klokt inlägg! Tumme upp och gillamarkering på detta!

Den där boken ska jag också försöka läsa!

Jag har inte stora kommentarer att säga eftersom jag håller med dig i din helhet, men måste bara säga att jag stör mig mer på kvinnor som klagar på att man inte ska generalisera män än då män säger att de blir kränkta av generaliseringen. Liksom att folk säter på sig offerkoftan och ändrar fokus kan jag på ett sätt ändå förstå, men då kvinnor ska "försvara" patriarkatet ... wtf?

Jag ser ingen anledning till att någon inte ska vara feminist - men värst är det ändå med kvinnor som är antifeminister. Jag tycker ofta att de är de svåraste att diskutera med.

Eller vänta, jag har en till kommenatar! sista biten på din inlägg det där med att diskussionen inte ska läggas på is. Det där är så viktigt. För trenden är att dessa ämnen brukar trappas upp då ngt hänt sedan försvinner det. Samma sak med frågan om flyktingbarn och deras rätt till att vara barn.

Svar: Tack så mycket!! <3
Jo, jag håller helt med dig om att kvinnor som bara tycker att det ska vara så som det är bara för att det alltid sätt ut så ska ta sig en rejäl funderare.

!! <3
Zyllah

#2 / / Maja Christenson:

Så himla klokt!
Och så jäkla viktigt!

Men jag tror inte (hoppas inte) att diskussionen kommer att läggas på is. Det får den inte göra! Det får vi se till att den inte gör.

GRYMT!
Kram!

Svar: Tack!! <3
Det hoppas jag inte heller att den gör, det skulle vara så tråkigt.
Zyllah