Bara för att något fungerar för någon fungerar det troligtvis inte för alla

Nu kanske det blir lite mycket texter efter varandra, men jag tycker om att skriva och jag vill hela tiden träna på att skriva så jag hoppas ni står ut och tycker om det. Som vanligt får ni komma med konstuktiv kritik, men håll en god ton och var snälla. ♥
 

Jag ser inte mig själv som särskilt bortskämd. Jag ber sällan mina föräldrar om pengar om jag inte verkligen behöver och jag klarar mig oftast på studeibidraget eftersom att jag vet att det är vad jag har att spendera den månaden. Av den anledningen borde jag kanske inte ta åt mig av den här artikeln, men jag gjorde det ändå. Jag jobbar inte extra efter skolan för att tjäna extra pengar, men jag är inte heller en lat eller bortskämd tonåring.
 
Ända sedan ettan på gymnasiet har jag haft det svårt i skolan. Jag har mina läs och skrivsvårigheter samt problem med mitt arbetsminne (det minnet man använder i bland annat skolan) vilket bland annat gör att det tar 5 gånger så långt tid för mig att lära mig något som det gör för många andra. Jag måste börja plugga till ett teoretiskt prov minst 2 veckor innan provdagen för att lyckas få in det mesta, medan de andra i min klass som mest behöver ett par dagar. Jag kan sitta flera dagar och lära mig ett par rader utantill som för andra kanske bara tar en dag. Jag pluggar stor del utav min lediga tid för att kompensera för mina svårigheter, och det är först i år som jag tillåter mig själv att ta ledigt på helger.
 
Den här människan skriver i artikeln att man är lat för att man väljer att fika istället för att jobba, eller att man är lat om man säger att man inte kan ha ett jobb vid sidan av för att hon kan ha flera stycken och lyckas bra. Det är super bra att den här personen kan ha flera jobb och att det fungerar för henne, och att hon inte behöver ta den där fikan. Men det fungerar inte för alla. Jag bröt ihop i ettan och jag bröt ihop i tvåan för att tiden inte gick ihop. I princip det ända jag gjorde var att plugga och plugga, någon gång försöka trycka in något nöje i schemat men annars var det bara skolan som gällde. Tillslut orkade jag inte, jag bröt ihop och hela min kropp gjorde uppror för att det blev för mycket. Hade jag försökt trycka in ett jobb där också kan det hända att jag gått helt in i väggen eller bara gett upp och då är det inte säkert att jag ens fortsatt med skolan.
 
Jag säger inte att många tonåringar inte är lata, därför att många är det. Jag håller med henne om att de ungdomar som spenderar alldeles för mycket av sina föräldrars pengar kanske borde jobba och göra slut på sina egna, ifall det är nöje man lägger ner pengarna på. Men att säga att någon är lat för att det alltid finns tid beroende på hur man lägger upp dagen är enligt mig helt fel. Jag och förmodligen många andra är så tidseffektiv man kan vara och gör sitt bästa i nästan alla situationer. Nu ska jag förhoppningsvis försöka jobba nästa termin för att spara till efter studenten, men jag kommer helt klart att prioritera att klara av skolan framför att jobba. 
 
Alla är inte likadana. Vissa klarar av att ha två jobb, andra ett och vissa inga. Att man inte har något behöver inte betyda att man är lat och bortskämd, utom kanske att man behövt prioritera det som är viktigt och prioritera på det sättet att man mår så bra som möjligt. Sen är det väldigt bra om man lyckas ha ett jobb vid sidan, för det har väldigt mycket fördelar. Men det finns mycket annat som är viktigt att lära sig också, och man behöver inte ta allt på en å samma gång. Det viktigaste, enligt mig, är att man orkar sin vardag och lyckas ha lite roligt imellanåt för slutar det med att man stressar så pass att man går in i väggen så har det inte varit värt det. 
 
Det är viktigt att tänka på att man inte slänger ur sig anklagelser om att något som fungerar för en själv borde fungera för alla andra. Vissa har det lättare än andra inom vissa områden, och man måste ta hänsyn till det. Bara för att något inte gäller en själv kan det gälla någon annan, och bara för att det gäller en själv kanske det inte gäller någon annan. Alla är vi bra på olika saker, och jag får ont i hjärtat när folk antar att saker bara är på ett visst sätt, för det finns alltid undantag.
 
Publicerat i text
Taggar: Mina åsikter / text / undantag
#1 / / Anonym:

Jag förstår inte vad det är för dumheter att ungdomar i gymnasiumet skulle betraktas som lata för att de inte har ett litet jobb.Så fruktansvärt dumt.Den skoltiden är ju så inrutad ochvschemalagd att det knappast finns tid och ork att också arbeta.Nä,istället för hela fokus ligga på skolan under de få år av livet som grundutbildning varar.Jag räknar upp till och med gymnasium som grundutbildning.Den som gärna vill jobba skall förstås få göra det men ingen skall känna dåligt samvete över att helhjärtat satsa på skolan.Never.
Ja herregud,visst tycker jag om att läsa din blogg och dina texter och ämnen och särskilt de inlägg som tar upp viktiga eller intressanta ämnen som till exempel detta.
Nu är det snart lov och då kan du andas ut något lite.Du kämpar på och det är det viktigaste,om du så endast kryper fram emellanåt.Kram till dig och en fin måndag!

#2 / / moamedalicia.blogg.se:

Vilket fint och ärligt inlägg. Tack för att du gav mig en inblick i ditt liv. Alla är vi olika bra på olika saker som du skriver. Jag har också inlärningsvårigheter, du är inte ensam ❤ och du är inte lat. Så som jag uppfattar det som är att din hjärna verkar arbeta mycket mer än någons som har två arbeten att gå till?. Får jag fråga dej en fråga som du ej behöver svara på, om du har gjort någon slags utredning med dig själv? :) kram finis

Svar: Vad roligt att du uppskattade det!! <3
Zyllah

#3 / / Ljuva Julia:

Jag håller med. Är av den åsikten dock att om man inte jobbar så ska man klara sig på studiebidraget/barnbidraget och inte som hon skrev, köpa GANT-tröja...

Svar: Jo, självklart ska man klara sig på studiebidraget när det kommer till nöjen om man inte jobbar. <3
Zyllah

#4 / / Liene Svärd:

sv: Rött brukar ju vara rätt svårt att få tag på, har länge jagat efter något rött men till denna säsong kom massor och till varenda butik ju.

Den personen kanske menade inte att alla bör leva så men tråkigt ifall. Jag tycker att arbeta, vila och ha kul alla tre är viktiga. Sen får man lyssna på sig själv hur mycket man orkar efter sin egen förmåga. Alla har olika förmågor och kapacitet, man får utgå från det. Du är inte alls lat :) någon som måste kämpa för att få ihop sin vardag är kanske mycket mer effektiv än den som har all ork och koncentration i hela världen.

Svar: <3
Zyllah